Nya strategier behövs för att få jordens resurser att räcka

”Shop til you drop” har fått en ny innebörd. Om vi fortsätter att shoppa loss i samma takt som vi gör nu så kommer vi att behöva en jord till 2030 för att tillgodose våra behov, och det kan ju bli lite svårt om det inte är en ny Big Bang på gång. 2010 års upplaga av WWFs Living Planet Report avslöjar att vi människor för tillfället utnyttjar 50 procent mer naturresurser än vad planeten klarar och att växt och djurlivet i tropikerna minskar dramatiskt.

En sak som förvånar mig lite i rapporten är att USA kommer först på 6:e plats när det gäller ekologiskt fotavtryck med Förenade Arabemiraten, Qatar, Danmark, Belgien före. Men det är ju ett land med ett ganska ojämnt fördelat välstånd, så förklaringen finns väl där. Sverige kommer på 13:e plats i den här mindre smickrande ligan.

”De som kan skapa högst livskvalitet med minst ekologiskt fotavtryck kommer att bli framtidens vinnare – utan att förstöra för andra”

Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF

De åtgärder som krävs är starkt ledarskap både lokalt och globalt när det gäller dessa frågor samt att vi tar oss ur vårt fossilberoende och börjar äta mera vegetariskt. Inget som vi inte visste tidigare alltså. Men utmaningen ligger förstås i att öka det globala medvetandet om dessa frågor och gå från ord till handling.

Läs mer:

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.