Bojkotta ålen i jul!

Julen närmar sig och julbordssäsongen är i full gång. Vi flockas kring sillen, Janssons, laxen, skinkan och ålen! Fortfarande är ålen en obligatorisk ingrediens på många julbord, speciellt här nere i Skåne tyvärr. För oss som vet hur hotad ålen i själva verket är ter sig det här helt obegripligt. Är det verkligen så att man inte vet, eller väljer man bort att ta den självklara konsekvensen av vetandet.

De som serverar, eller säljer ål gömmer sig idag i många fall bakom påståendet att ålen är odlad och att den därför är ekologisk, eller vad man nu kallar det för. Ja, tjena, det hjälper inte ett skvatt. Det som gör ålen så känslig är att den under sin levnad måste ta sig ända till Sargassohavet för att leka. När man säger att ålen är odlad menar man att man helt enkelt tagit vilda ålyngel till odlingen, de är så att säga inte odlade från scratch. Värt att veta är att ålen minskat med 95% på grund av utfiskning sedan 1970-talet.

Var personligen ute för en riktig ål-kris förra julen. Hade bokat julmiddag åt jobbet på fiskrestaurang och eftersom det inte finns i min begreppsvärld att äta ål så trodde jag dumt nog att det var något alla slutat göra. Men så visade det sig att ål ingick i första serveringen av julmiddagen. Hamnade snabbt i ett ål-intermezzo med kommentarer och anklagande blickar. Det var bara att be personalen att ta tillbaka ålen igen. Servitrisen muttrade surt, men borde förstås ha skämts istället. En av våra styrelseledamöter som inte riktigt greppat problemet undrade försynt om han inte kunde få lov att äta sin ål i alla fall. Men, nej, det gick ju inte alls för sig. Hade ju varit som om en medlem i IOGT:NTO gjort ett undantag för snapsen till sillen.

Självklart hoppas jag att vi någon gång i framtiden ska kunna äta ål utan dåligt samvete. Fast nu och ett antal år framöver så får vi lov att strypa vår ålkonsumtion. Så bojkotta ålen i jul på vilket julbord den än ligger!

Läs mer:

Alarmerande minskning av ål Miljöaktuellt
Här säljs akut hotad ål Miljöaktuellt
En fröjdefull jul utan ål på tallriken Naturskyddsföreningen

    /Marie Pettersson

    Kommentarer inaktiverade.