Nätverk för problemlösare

Hört verbet ”att twittra” ett otal gånger på senaste? Snart kanske vi börjar ”solva” också…nu kan du nämligen lösa några av världens problem på nätet samtidigt som du hjälper företag framåt och tjänar dig en slant på kuppen – att solva…jag ska förklara.

Året och decenniet går mot sitt slut. Några av de största uppfinningar vi tar med oss från 00-talet är sannolikt de sociala nätverken. Facebook, Twitter och LinkedIn är några av de klarast lysande stjärnorna. Nätverken har växt lavinartat och påverkat allt från våra sociala beteenden till företagens marknadsföring. Jag sprang nyligen på ytterligare en typ av nätverk. Denna gång länkas individen och näringslivet på sidan InnoCentive, som säger sig vara världens första öppna marknadsplats för innovation. Som ”Solver” är du individen som tar dig an att lösa de problem och finna de idéer som företag, organisationer och myndigheter eftersöker på nätverkets marknadsplats. Om du skickar in den bästa lösningen vinner du den utlysta summan pengar som utmaningen innebär.

Det finns idag ca 200,000 registrerade problemlösare och 50% av de registrerade utmaningarna har blivit lösta. Det är endast i dessa lösta fall som annonsören betalar ut prissumman och immaterialrätten flyttas till annonsören. I ”Challenge Center” ser jag att den största summan som utdelats på nätverket hittills är 1 miljon USD. Jag sorterar efter kategorin ”Food/Agriculture” och finner att 139 problemlösare skickat in sina bidrag till hur man kan kommersialisera ”Derivatives of Racemic 2-Hydroxy-4-(methylthio)butanoic Acid and 2-Hydroxy-4-(methylthio)butanenitri”. Det verkar uppenbarligen finnas potential utanför företagets egna väggar att lösa de mest specifika problem.

Stora företag med hundratals eller tusentals anställda inom forskning och utveckling använder sig av nätverket. Roche, ett av världens ledande läkemedelsföretag, har använt sig av Innocentive och lyckades på 60 dagar lösa ett problem som företaget klurat på under 15 år. Tod Bedilion, chef för Technology Management på Chief Technology Office of Roche Diagnostics (Kalifornien) kommenterar: “I couldn’t put 10 people in a room and have a brainstorming session or a seminar for two days for the same cost, with all the travel involved. And I would have got a few hundred sticky notes rather than an entire notebook with 113 separate detailed proposals.”

Kreativitet är bland det värdefullaste vi har, men jag tror många goda idéer stannar i våra egna huvuden och inte fångas upp av organisationer som kan utnyttja våra geniknölar. Det blir spännande att se vilka lösningar och nya smarta nätverk som det kommande decenniet kan bjuda på. Det hade också varit mycket intressant att höra kommentarer från någon med erfarenhet av InnoCentive!

/Carl Höjman

Kommentarer inaktiverade.