Cancún – klimatmötet som glömdes bort

Efter det misslyckade klimatmötet COP 15 i köpenhamn i december 2009 gick ju luften ur klimatfrågan på något sätt. COP 16, som ägde rum nu i december 2010 fick inte alls så mycket uppmärksamhet. Inte i media och inte heller här på bloggen. Det glömdes liksom bort i julstressen. Men jag tycker att mötet kan vara värt ett inlägg, om än lite sent!

Det verkar i alla fall ha varit ett ganska lyckat möte. Förhoppningarna var låga, men världens länder lyckades till slut nå en uppgörelse, Cancún Agreement. Avtalet är inte bindande och utsläppsminskningarna är inte tillräckliga men det verkar vara ett steg i rätt riktning. Man lyckades få in ländernas utfästelser från Köpenhamn i uppgörelsen, vilket innebär att dessa nu är en officiell del av FN-processen.

Från Naturvårdsverkets hemsidan ”Uppgörelsen förankrar åtagandena att minska utsläppen som gjordes i Köpenhamn och fastställer att temperaturökningen inte skall få överskrida 2 grader, och öppnar också för att skärpa målet om en högsta temperaturhöjning till 1,5 grader. Den pekar på att Annex I-ländernas utsläpp behöver minska med 25–40 procent 2020 jämfört med 1990. En viktig framgång var att en ”Green Climate Fund” upprättas. Industriländerna bekräftar sitt åtagande att mobilisera ett stöd på 100 miljarder dollar per år från 2020 till världens fattigaste länder.”

Vi får hoppas att I-länderna uppfyller sina pengalöften… Jag tycker i alla fall att det ser lite ljusare ut än efter Köpenhamn. Vi får hålla tummarna för att nästa möte, i Durban i år, går ännu bättre.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida: http://naturvardsverket.se/sv/Klimat-i-forandring/En-global-utmaning/Internationella-forhandlingar/

Om The Cancún Agreement: http://unfccc.int/2860.php

/Elin Dalaryd

Kommentarer inaktiverade.