Odling av Pangasius leder till miljömässiga och sociala problem

Lyssnade på lunchEkot för en stund sedan. Förutom oroligheterna i Egypten seglade  Pangasius upp som en nyhet. Precis som jag misstänkt är denna fisk inte bara smaklös utan odlingen av den är också ett hot mot miljön på fler sätt.

Pangasius, källa: sverigesradio.se

Pangasius, källa: sverigesradio.se

Pangasiusproduktionen har på några år fullkomligt exploderat i Vietnam. Suget efter vit matfisk i Europa är stort och över en miljon ton fisk odlas och exporteras till bland annat Sverige varje år. Pangasius eller vietnamesisk hajmal som den också kallas, har blivit populärare och populärare i takt med att torsken blivit mer och mer utfiskad.

Samtidigt blir miljöproblemen med den alltmer intensiva fiskproduktionen värre och värre. Fiskarna släpper ifrån sig stora mängder avföring som leder till övergödning och hotar ekosystemen. Dessutom äter den odlade pangasiusfisken fiskmjöl tillverkat av fisk som lokalbefolkningen äter. Nu är vattnet nära kusten tömt på fisk vilket drabbar den fattiga befolkningen där.

Trots att de stora matvarukedjorna känner till dessa problem fortsätter de att sälja fisken. Dags att ta ett hårdare grepp kring miljö- och CSR-arbetet?

Läs mer:

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.