Goda idéer spökar på Ulriksdals slott nästa helg

Tio finalister har nu en knapp vecka kvar att samla röster från folket till årets smartaste tävling för samhällsentreprenörer – Pioneer of the Year. Nästa helg skall entreprenörerna inkvarteras på Ulriksdals slott utanför Stockholm för att ge en sista polerande finish på sina respektive affärsidéer. Till sin hjälp glider några av Sveriges främsta etablerade samhällsentreprenörer omkring på slottet och coachar finalisterna. Slutet på den intensiva helgen är la grande finale, då juryn tillslut utnämner det tre bästa samhällsentreprenörerna.

Via tävlingens hemsida gick jag vidare och kollade in finalisternas affärsidéer lite närmare. Många idéer är spännande, några oerhört ambitiösa och storartade, och ett par känns fluffiga och svåra att begripa utifrån den information som ges på entreprenörernas Facebook-sidor (där man röstar genom ”like”…). Jag sponsrade Daniel Losinski som kommit på ett smart och konkret sätt att dra in cash genom att hjälpa hyresgäster att få tillbaka pengar från tveksamma och dyra hyreskontrakt. Jag erkänner dock att han jag inte kunde annat än att vara en aning subjektiv då Daniel studerar entreprenörsprogrammet i Lund, som hålls i samma lokaler som jag själv håller till om dagarna.

Samtidigt som jag önskar alla finalisterna lycka till i tävlingen, så passar jag på att ge dem ett litet tips: För att bli framgångsrik som nyföretagare i dagens och framtidens marknad krävs att ens verksamhet bygger på CSV – Creating Shared Value. I det senaste numret av Harvard Business Review är huvudtemat ”CSR och CSV”. Den senare förkortningen är mindre familjär, men förtydligas av Michael Porter, en guru inom företagsekonomi och marknadsföring, och Mark Kramer i en ny artikel som lyfter upp CSV som den nya formen av kapitalism. Jag skulle vilja kalla det för ’den fungerande kapitalismen’. CSR är nog så viktigt som CSV, men i ett nyfött företag är det CSV som måste komma först, som bör lägga grunden för verksamheten och följa med i dess tillväxt. De entreprenörer i Pioneer of the Year som har förstått CSV tror jag kommer att ha försprång till pokalen.

Artikeln: Michael E. Porter och Mark R. Kramer, The Big Idea – Creating Shared Value, Harvard Business Review, Vol 89, nummer 1/2 Jan/Feb 2011.

/Carl Höjman

Ett svar till “Goda idéer spökar på Ulriksdals slott nästa helg

  1. Carl Höjman

    En liten rättelse: finalen av tävlingen hålls på måndag och inte på söndag och detta sker på Globala Gymnasiet i Stockholm, se poty.se för mer info!

    Gilla