Föräldraledighet med miljöperspektiv

Väl tillbaka på TEM efter en föräldraledighet känns det nu inspirerande att sätta sig in i allt spännande som hänt i miljövärlden i allmänhet och på TEM i synnerhet. Det fullkomligt sprudlar av energi och nya idéer, vilket är roligt att se.

Ur ett miljöperspektiv kan föräldraledigheten vid en första anblick verka katastrofal. Jag har aldrig tidigare producerat så mycket avfall (90% blöjor), använt så mycket engångsmaterial (läs våtservetter och hushållspapper) eller bidragit så mycket till växthuseffekten (med tanke på all den lustgas som gick åt den där dagen för ett år sedan) som jag gjort under det här året.

Men ser man bortom detta så har föräldraledigheten också lett till många ”miljöinsikter”. Det blev mer tid att reflektera över ett hållbart samhälle och vilka val man själv kan göra. Med sovande barn i vagn kunde man enkelt leta efter närodlade och ekologiska alternativ i timtal! Dessutom, inspirerade av Urban Farming-rörelsen har vi i bostadsrättsföreningen börjat planera odlingslotter i trädgården. Redan nu gror nyttigheter i lägenhetens fönster – det är bara vårsolen som fattas.

Nu när ledigheten är över går jag bokstavligen talat från det lilla till det stora och jobbar vidare med hållbarhetsfrågor på TEM, men behåller insikten om att allt ändå startar med de små valen.

/Veronika Franzén

Kommentarer inaktiverade.