Fortsatt liten marknadsandel för miljömärkta varor

Trots relativt hög miljömedvetenhet spenderar svenska hushåll endast en obetydlig del av sin disponibla inkomst på miljömärkta varor, 0,53 % närmare bestämt enligt en färsk undersökning. För fyra år sedan låg den här siffran på 0,35 %, så visst har en ökning skett, men en försvinnande liten sådan. Fortsätter vi i den här takten kommer det att ta 800 år innan alla inköp är miljömärkta…

Måste erkänna att jag trots bättre vetande ibland väljer icke miljömärkta alternativ även när det tillhandahålls märkta varor. Och nu får jag förstås skämmas lite eftersom jag borde leva som jag lär. Samtidigt finns det ju fler drivkrafter än bara miljö. Ekonomi är en sådan drivkraft och miljö och ekonomi bör helst dra åt samma håll för gynnsammast effekt. Därför blir det väldigt svårt att få teori och praktik att gå ihop vid t.ex. inköp av en kyckling. Jag vill så gärna köpa det miljömärkta alternativet, det kliar verkligen i fingrarna, men det går ju inte. Ekonomen i mig slår till och säger stopp. Det går inte att motivera den flera gånger högre kostnaden som skulle uppstå. Och sambon som redan tycker att det är lite si och så med de miljömärkta varor som bara kostar lite mer, skulle få hjärtsnörp. Det slutar oftast med dåligt samvete och en stackars oekologisk fågel i kundvagnen.

I ovan nämnda undersökning drar man just slutsatsen att det handlar om pris samt ett begränsat utbud. Priset behöver pressas för att fler ska handla. Det behöver även komma miljömärkta alternativ i fler varugrupper och fler alternativ inom varje varugrupp. I slutändan tror jag att det handlar om att det måste bli billigare och lättare att göra rätt. I en inte allt för avlägsen framtid vill jag slippa ställas inför moraliska dilemman under den stressiga inköpsrundan efter jobbet. Jag vill att alla val ska vara hållbara!

Högt pris och smalt utbud avskräcker Sydsvenskan

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.