Hyra sina solceller: kan det va nåt?

Det krävs mer än smart teknik för att förnyelsebar energi skall dominera energisektorn. Finansiell innovation krävs för att skapa nya sätt att nå marknaden. Sungevity är det företag som först började med att hyra ut solpaneler till privata hem och växer nu så det knakar och brakar. Kalifornien har fördelaktiga statliga skattelättnader för solceller och Sungevity skapade ett system för uthyrning som möjliggjör för ett helt nytt segment av konsumenter att ha råd med panelerna. Nu slipper man stora investeringar, försäkringarkostnader och ansvar för underhåll. Med andra ord är detta både bekvämt, lönar sig efter första elräkningen och i princip riskfritt för kunden.

Efter att ha studerat GIS (Geografiska Informationssystem) på universitetet så värmer det dessutom mitt hjärta lite extra när jag läser om den geniala IT-lösning som Sungevity själva utvecklat, och dessutom fortfarande är ensamma på marknaden om att inneha. Lösningen innebär att företagets mjukvara tittar på kundens hustak genom digitala flygfoton, typ Google Earth-bilder, och därefter räknar ut allt från takyta, kostnader, förväntad elproduktion och minskade elkostnader efter första elräkningen. Alltså, inga gubbar som springer på taket och därmed massor av tidsvinster och besparingar som medföljer. Ett brev på posten till kunden, och installationen av panelerna följer snart därefter genom en annan firma.

Efter en snabb vända på Google hittar jag inga direkta motsvarigheter till Sungevity i Sverige trots att vi kan ändå söka stöd för installation av solceller genom länsstyrelsen enligt http://www.regeringen.se/sb/d/11999/a/128177. Har jag missat något eller ligger skiner inte de svenska entreprenörerna lika starkt som på den amerikanska solcellsmarknaden?

Artiklar på Renewableenergyworld.com:

/Carl Höjman

Ett svar till “Hyra sina solceller: kan det va nåt?

  1. Jag tror definitvt på hyreskonceptet, även för många andra typer av lösningar. Vet att Mikalel Salo på Miljöaktuellt är intresserad av temat inför Sustainabiliy Day.

    Gilla