Hållbara tjänsteresor – stor potential för företag att minska sina utsläpp

Projektet FARA – företagsanpassad reseanalys, som TEM har arbetat med under våren börjar lida mot sitt slut. Alla deltagares tjänsteresor har analyserats, medarbetarna har fått säga sitt i en webbenkänt och nyckelpersoner inom organisationerna har intervjuats. Våra företagsrapporter börjar bli klara och snart återstår bara ett slutseminarium.

Projektet kommer förhoppningsvis att ge de deltagande organisationerna många nya insikter om hur de kan arbeta vidare med att effektivisera sina tjänsteresor, för att minska kostnaderna och utsläppen. För egen del har varje möte med en ny organisation givit mig några nya insikter och erfarenheter. Det är mycket tydligt att varje organisation har sitt alldeles speciella sätt att jobba och sina alldeles speciella förutsättningar och problem. Det är därför vi kallar konceptet för just företagsanpassad reseanalys.

Vissa organisationer kan ha kommit jättelångt när det gäller introduktion av e-möten, men knappt ha börjat arbetet med att införa gemensam bilpool inom organisationen. Vissa har tagit fram rese- och fordonspolicies med mycket ambitiöst miljötänk, men uppföljningen och implementeringen av dessa kan brista. Ytterligare andra kan ha väldigt miljöanpassade fordonsflottor, men ingen styrning när det gäller för vilka resor man får ta bilen. Helt klart är att oavsett hur långt man har kommit finns det nästan alltid något mer man kan göra för att nå ytterligare effektiviseringar.

Det ska bli spännande att se vad som kommer fram på slutseminariet den 17 maj, när organisationerna får träffa  varandra och jämföra erfarenheter och resultat! Slutrapport för projektet kommer att läggas upp på TEM:s hemsida.

/Elin Dalaryd

Kommentarer inaktiverade.