Kemikaliecocktailen i vårt blod – se ”Underkastelsen” på SVT Play

Stefan Jarls film ”Underkastelsen” är en fantastiskt redogörelse om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod. Det mest intressanta med filmen är dess redogörelse, i form av intervjuer från ledande forskare, om kopplingen mellan kemikaliecocktailen i vårt blod och inlärningsproblem, överaktivitet, diabetes och sjuklig fetma hos barn såväl som dålig spermakvalitet och utökning av fall testikelcancer hos män.

Till och med den 12 maj har du möjlighet att se filmen via SVT Play. Om du inte sett filmen än passa på nu! Filmen Underkastelsen på SVT Play

Själv fick jag ytterligare en möjlig förklaring till varför just min 2-årige son har större risk att drabbas av koncentrationssvårigheter i skolan än andra. Han var ju född 3 månader för tidigt och fick bland annat en extra dos av ftalater i sin lilla kropp under vårdtiden. Ftalater används nämligen som mjukgörare  i plastslangar som i sin tur är en nödvändig komponent i livsuppehållande utrustning för för tidigt födda barn (se bild nedan).

Det ända jag som förälder kan göra är att se till att mitt barn i fortsättningen inte kommer i kontakt med farliga kemikalier i sin omgivning – vilket nu med budskapet från filmen kommer att vara lättare sagt än gjort. Enligt filmen är nämligen barnkammaren det mest förorenade rummet i huset på grund av alla kemikaliefyllda leksaker, datorer och tv apparater som vi fyller barnkammaren med!

Underkastelsen – en film förmodligen alla bör se

/Hanna Savola

5 svar till “Kemikaliecocktailen i vårt blod – se ”Underkastelsen” på SVT Play

 1. Jag blev arg när Stefan lät Eva Röse avsluta med orden ”det är redan försent” samtidigt som hon drar iväg med sin sprillans kemikaliefyllda barnvagn och fortsätter ”tanka barnen med gift”. Det finns ju massor att göra, synd att han inte visade på några lösningar över huvudtaget…

  Det finns massor av inspirerande projekt och företag världen över som jobbar åt rätt håll, detta TED-talk är min favorit för att bota kemikalieångesten och få inspiration och handlingskraft! http://www.youtube.com/watch?v=IoRjz8iTVoo

  hälsar
  Jeppe

  Gilla

 2. Hej Jeppe,
  Tack för länken – kul med inspiration! Jag tänkte exakt på samma sak som du när jag såg filmen – den kemikaliefyllda barnvagnen… Är ändå ganska nöjd med att mina barn till stor del åter ekologisk mat både hemma och på dagis (fast dottern har börjat på skolan och där är de tyvärr inte lika ambitiösa som på förskolan). Vi kan nog bli bättre med kemikaliefri städning och tvätt hemma. Har fortfarande en påse tvättnötter någonstans som jag inte provat än på grund av att tvättpåsen inte ingick när jag köpte dem!
  /Hanna

  Gilla

 3. Gunilla Arneström

  Ang. tvättnötter :vill bara säga börja använd dom direkt. Jag har använt tvättnötter i två år. Billigare än vanligt tvättmedel och jättebra produkt,inte bara till tvätt.

  Gilla

 4. Ping: Nu bara 39% hälsofarligt | TEM-funderingar