Matens ursprung

På 2 minuter hinner du fylla i en spännande enkät till min masteruppsats. Det handlar om spårbarhet av mat, dvs om du som konsument kan spåra din produkt tillbaka genom produktionskedjan till råvarans ursprung. Första frågan utgår ifrån att du befinner dig nära Lund, om du inte gör det så var vänlig föreställ dig att du är i Skånes sydvästliga delar.

Varifrån kommer egentligen din mat? När du plockar upp ett äpple från Argentina så kommer det kanske från en gård med mycket tveksamma produktionsmetoder och arbetsförhållanden. Du lägger ned äpplet och plockar upp ett annat. Det kommer från en välskött gård på en vacker bergssluttning. Valet av äpple blir genast mycket eneklt… Denna typen av transparens är dock konsumentens utopi och mardröm samtidigt. Hade vi klarat att göra medvetna val i alla våra köp och att hantera den information som kan göras tillgänglig bakom alla produkters ursprung? Kanske hade de flesta av oss blivit stressade och bedövade av detta.

Jag skriver nu min masteruppsats i programmet Sustainable Business Leadership på Lunds Universitet. Min klass har blivit uppdelad i sju grupper som alla skriver uppsats på projekt inom Skånemejerier. Mitt projekt handlar bland annat om att förstå värdet i att spåra sin mat, och hur konsumenter helst gör detta. Vi samlar just nu in data till en mindre undersökning. Fyll alltså hemskt gärna i enkäten online på 2 minuter så att jag får ett robust underlag till studien. Jag kommer följa upp detta inlägget och diskutera mina slutsatser i ämnet när jag skrivit klart och lämnat in uppsatsen i juni.

Lämna väldigt gärna kommentarer i enkäten om du har några kring ämnet eller enkäten i sig, och starta diskussioner i ämnet här på bloggen!

Tack!!

/Carl Höjman

Kommentarer inaktiverade.