Vi behöver inga fler slit-och-släng prylar

I juni firade vi dotterns födelsedag. Det var en skön, varm sommardag och barnen åt och lekte ute i solskenen. De sprutade varandra med vattenpistoler och rockade med rockringen som vår sjuåring fått i födelsedagspresent. Efter en vecka hade rockringen hon fick i present helt förlorat sin Hello Kitty dekorering och en av vattenpistolerna gått sönder. Det var en mycket bra påminnelse om hur dagens konsumtionssamhälle ser ut. Företagen producerar så att det knakar och vi konsumerar mer än vi behöver. Kvantitet går framför kvalitet och ekonomin växer – men till vilken kostnad?

Redan i 70-talet påvisade Meadows, Randers, och Behrens i ”The Limits to Growth” att världens begränsade resurser inte kan bära upp en fortsatt ekonomisk utveckling för en alltmer växande världsbefolkning. Med ett allt större intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor från företagens sida och en turbulent världsekonomi känns det att vi närmar oss en riktig vändpunkt. Det handlar om en omvärdering av vårt tankesätt och acceptans för att det finns NATURLIGA gränser för ekonomisk tillväxt. Följande videolänkar förklarar på ett enkelt sätt hur vi hamnat i detta läge och vad vi kan göra för att få till en förändring. Det handlar om att vi konsumenter agerar som en enad front och kräver ändringar i policies och dagens sätt att designa och producera varor.

Who killed economic growth?

Story of stuff

Ett litet sätt att påverka är att spara alla kvitton och systematiskt återlämna alla klädesplagg, leksaker och elektroniska prylar som gått sönder före sin tid till butiken. Det har jag varit väldigt dålig på förut men akta er slit-och-släng producenterna – nu har jag stenkoll på mina gamla kvitton  : )

/Hanna Savola

Kommentarer inaktiverade.