Stora klädmärken tar avstånd från mycket hälsoskadlig produktionsmetod

Manuell sandblästring är en metod som används i produktionsprocessen för jeans för att ge byxorna ett naturligt slitet utseende. Nätverket Clean Clothes Campaign (CCC) påstår dock att metoden är livsfarlig för medarbetarna och driver sedan februari 2011 en internationell kampanj för att stoppa sandblästring av jeans.

Enligt CCC har tusentals arbetstagare som arbetad med manuell sandblästring, främst i lågkostnadsländer som Turkiet, drabbats av lungsjukdomen silikos. Sjukdomen leder till fysiska problem, väsande andning, kronisk hosta, trötthet och förtida död.

”Under flera månader har CCC kommunicerat med många stora jeans- och klädkedjor för att ta reda på om de använder sandblästring och om de tar avstånd från och tänker sluta använda denna dödliga blekningsmetod. Vissa företag vägrar att svara medan andra har gått ut med ett offentligt avståndstagande från sandblästring i den egna produktionen.”

Bland märken som tagit avstånd från metoden finns norska Varner-gruppen, Levi’s, H & M och C & A. Bland de som vägrar att kommunicera med Clean Clothes Campaign finns italienska lyxmärken Armani, Roberto Cavalli och Dolce and Gabbana.

Här hittar du mer information och kan skriva på petitionen

Läs artikeln på SvDs hemsida

/Hanna Savola

 

Ett svar till “Stora klädmärken tar avstånd från mycket hälsoskadlig produktionsmetod

  1. Ping: Kemikalier i kläder en viktig fråga för modebranschen | TEM-funderingar