Intressanta projekt om ekosystemtjänster

Att sätta ett värde på ekosystemtjänster är en viktig förutsättning för att ge företag och organisationer incitament för att jobba med dessa frågor och integrera dem i sina beslutsprocesser. Fler och fler börjar nu jobba med frågan och nedan kommer några exempel på intressanta projekt och samarbeten:
Natural Capital Project (NCP) –  utvecklar bl. a. mjukvara för att värdera ekosystemtjänster och ge beslutsfattare en möjlighet att ekonomiskt värdera “naturkapital”. Inkluderar framför allt marina och kustnära ekosystem.

Dow Chemical som bl. a. tillverkar pesticider har ingått ett partnerskap med TNC (The Nature Conservancy) för att utvärdera sin inverkan på olika ekosystem och hur de kan jobba med frågan.

Förra året ingick the World Bank ett ” Global Partnership for Ecosystems and Ecosystem Services Valuation and Wealth Accounting” Partnerskapet bygger på UNEP-projektet The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) och kommer att inkludera bade I- och U-länder och flera NGO:s.

I april släppte The World Business Council for Sustainable Development (WBSCD) sin Guide to Corporate Ecosystem Valuation (CEV). Guiden ger ett ramverk för företag för att förbättra sitt beslutsfattande genom att även ha tillgång till information kring hur besluten kan påverka ekosystemtjänster.

Why We Should Put a Price Tag on Ecosystem Services   ENN environmental News Network

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.