Idag är vi sju miljarder människor på jorden

Och så var vi då sju miljarder människor på jorden… Inget att fira precis. Problemen med att fördela resurser ökar och med det troligen också den negativa påverkan på miljön samt konflikterna i världen. Det är idag Asien med Kina och Indien i spetsen som står för den största befolkningsdelen. Över fyra miljarder människor lever här.

Fortsätter ökningen i den här takten som kommer vi att vara 10 miljarder 2070. Går det då? Tja, inte om alla ska ha den levnadsstandard som vi i västvärlden har idag, då krävs det ett antal jordklot till för att försörja oss alla med mat, kläder, energi m.m.

Tyvärr är det så att befolkningsökningen inte minskat i den takt som man hoppats på. Mycket beror på att man idag i världen halverat sitt bidrag till preventivmedelsrådgivning. Detta i sin tur beror dels på den ekonomiska krisen, men också i stor utsträckning på framgång för politiska och religiösa strömningar som är emot preventivmedel.

Som gammal biolog kan jag krasst säga att vi inte kommer att bli hur många som helst, det kommer naturen att reglera på ett eller annat sätt…

Läs mer:

/Marie Pettersson

2 svar till “Idag är vi sju miljarder människor på jorden

 1. Hej Marie.
  Se gärna Hans Roslings pedagogiska genomgång av befolkningsökningen här http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=720s21IMvWM
  Det är onekligen stora gemensamma utmaningar framöver för mänskligheten.

  Gilla

 2. Hej,
  Tack för tipset!

  Gilla