Amerikanska arméns hållbarhetsarbete

Tvärt emot vad man kanske lite fördomsfullt skulle kunna tro så jobbar den amerikanska armén aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor. Armén har nyligen publicerat sin tredje årliga hållbarhetsredovisning vilket numera sker enligt GRI:s riktlinjer. Det finns dessutom en order från presidenten (13514) som uppmanar federala myndigheter att hållbarhetsrapportera och här ligger alltså armén i framkant.

Rapporteringen har gjort det möjligt att mäta förbättringar och jobba mera strukturerat. Arbetet har så här lång lett fram till vinster som ökad återvinning, ökad livskvalitet, minskad energiförbrukning samt samarbete med lokalsamhällen.

Ett viktigt område armén jobbar med är att öka andelen förnyelsebar energi i verksamheten. Detta är på initiativ från försvarsdepartementet och kommer att vara en viktig drivkraft för utvecklingen inom cleantech-industrin i USA. Enligt en nyligen publicerad rapport kommer man att 2030 spendera 10 miljarder dollar årligen på enbart förnyelsebar energi. I dagsläget kostar energiförbrukningen försvarsdepartmentet 20 miljarder dollar. Av detta går 75% till bränslen och 25% till byggnader och infrastruktur.

Bland intressanta områden man tänker jobba vidare med är solenergi för båda permanenta och temporära byggnader. Man kommer också att jobba med utvecklande av bränsleceller samt biobränslen för arméns fordon. Sedan kan man ju alltid tycka att det med tanke på verksamhetens art blir en typ av CSR-washing hur och vad de än gör, men det får bli en annan diskussion.

Läs mer:

/Marie Pettersson

Ett svar till “Amerikanska arméns hållbarhetsarbete

  1. Armen? Jag undrade vad detta var för något konstigt ”organ” till jag såg det på engelska. Aha, army. ni menar alltså armén.

    Gilla