Veckans begrepp: Re-processing

Re-processing är en term som på svenska kan översättas med upparbetning, men används även i betydelsen helrenovering.

Exempelvis dyr medicinteknisk utrustning eller en utrustning som används en eller ett par gånger och vissa typer av engångsmaterial kan, i vissa fall och i vissa länder, skickas till re-processing där tillverkaren steriliserar, återställer, funktionstestar och i övrigt säkerställer att produkten återigen uppfyller alla krav och är i nyskick. I fall av exempelvis medicinteknik kan sjukhuset då köpa tillbaka produkten till ett lägre pris, men med samma funktionalitet, garantier och säkerhet som en ny produkt.

En reprocessad produkt kostar i genomsnitt hälften av en ny. Naturligtvis minskar detta även resursåtgången och innebär en stor miljöförbättring. Med andra ord en mer avancerad form av återanvändning än vad som görs exempelvis för tonerkassetter.

—————————————————————————————–
Nyhetsbevakning kan vara en tidskrävande sysselsättning. Miljöledaren är TEMs omvärldsbevkaningstjänst för miljö- och hållbarhetsproffs. Med korta och lättlästa artiklar sammanfattar vi veckans viktigaste nyheter inom miljö- och hållbarhetsområdet och skickar dem ut i pdf format via mejl till Dig varje fredag vid lunchen. Vi delar Veckans begreppfrån Miljöledaren med ni som läsar vår blogg: TEMfunderingar.

Förfrågningar om Miljöledaren skickas till: miljoledaren@tem.se (prenumeration/provprenumeration).

Ett svar till “Veckans begrepp: Re-processing

  1. Ping: Miljöledaren, vecka 16 | Miljöledaren – omvärldsbevakning för hållbarhetsproffs!