CleanMed 2012 i Denver – nya perspektiv på hållbar sjukvård

I början av maj gick CleanMed, världens största konferens om hållbar sjukvård, av stapeln i Denver i Colorado. Den övergripande frågan var hur sjukvården ska göra fler människor friska samtidigt som påverkan på miljön ska minska eftersom detta i sig kan bidra till en sämre folkhälsa.

Konferensen tog upp ett brett spektrum av ämnen, allt från vikten av ett gott ledarskap för hållbarhetsfrågor till hållbara inköp, kemikaliehantering, energieffektiva byggnader och mycket, mycket mer.
Något jag inte var medveten om tidigare var att personalresurserna för hållbarhetsarbetet är ytterst blygsamma i många sjukvårdsorganisationer i USA. I stället görs en stor del av miljöinsatserna på frivillig basis av engagerade medarbetare. Detta ger också en förklaring till den ur svenskt perspektiv smått töntiga ceremonin med prisutdelning där medarbetare från ett stort antal sjukhus fick pris för sina insatser. I praktiken kunde mer eller mindre alla som anmält sig få ett pris, bara man gjort något. Denna ”dagismentalitet” kan då förklaras med att detta är ett sätt att lyfta fram även små insatser då dessa görs frivilligt och att det är betydelsefullt att främja fortsatt engagemang från dessa medarbetare genom att uppmärksamma dem med ett pris.

En speciellt minnesvärd presentation handlade om hur man genomfört en livscykelanalys på förlossning där man jämfört en normal förlossning med ett kejsarsnitt.

Anja Leetz, HCWH, Marie Pettersson och Daniel Eriksson, TEM

Det är kanske inte så förvånande att ett kejsarsnitt är mer miljöbelastande eftersom man då använder mycket mer engångsmaterial, men det var intressant att se hur olika typer av miljöbelastning fördelade sig beroende på de material man använde sig av etc.

Ett antal intressanta och kloka uttalanden gjordes också under konferensen och nedan kommer några av dessa:

”Commitment is when you put sustainability in the budget.”

”What you tolerate, you support” Jeffrey Thompson, CEO Gunderson Lutheran Health System

“Sustainable business near tipping point, 70% of companies has it as a standard board issue”. Al Ianuzzi, Johnson & Johnson

”Without exception every environmental issue is related to a product or a service” said at Greening the supply chain session

Förutom en intressant konferens hade vi även lite tid över för sightseeing.

Rocky Mountain National Park, Bear Lake

Vi satsade på Rocky Mountain National Park och kunde njuta av naturscenerier i världsklass samt en snabb glimt av hotellet där Stephen King inspirerades att skriva boken ”The shining”.

Nu ser vi alla fram emot den Europeiska varianten av CleanMed. Den 26:e till 28:e september äger CleanMed Europe rum i Malmö. Ett holistiskt perspektiv på hållbarhetsfrågorna i sjukvården är i fokus och vi förväntar oss deltagare från hela världen. Förutom Europa kommer medverkande från Vietnam, Nya Zeeland, Taiwan, USA etc. Vi ses i Malmö!

www.cleanmedeurope.org

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.