Veckans begrepp: Biomimicry/biomimetik

Designer har länge använd naturen som en inspirationskälla i formgivningen av produkter. En relativt ny trend är att även imitera naturens funktioner i designen. Detta kallas biomimetik.

Biomimetik är alltså innovation som inspirerats av naturen. Det var Janine Benyus som först beskrev konceptet biomimetik för en bredare publik och talade om naturens inbyggda intelligens.

Idag har företagen upptäckt potentialen och möjligheterna med biomimetik och det finns många exempel på hur man kan härma naturen för att konstruera smarta tekniska lösningar:

  • Kunskap om geckoödlans fötter har används vid konstruktion av robotar som kan klättra på lodrätta väggar.
  • Genom att efterlikna det ventilationssystem som används i termitstackar kan man bygga stora byggnader utan luftkonditionering.
  • Förståelse för hur fjärilens vingar får plats i puppan utan att skadas kan leda till utvecklingen av nya lättviktstält.
  • Blåmusslor har en förmåga att sätta sig fast ordentligt på båtbottnar. Hemligheten ligger i järnjoner som förstärker limmet. Kunskapen används för att göra bottenfärg till båtar och lim som ersätter kirurgtråd.

För fler exempel besök:
http://www.vett.se/exempel-pa-biomimetik/

————————————————————————
Vi delar Veckans begrepp från Miljöledaren med er som läser vår blogg: TEMfunderingar. Miljöledaren är TEMs omvärldsbevkaningstjänst för miljö- och hållbarhetsproffs. Med korta och lättlästa artiklar sammanfattar vi veckans viktigaste nyheter inom miljö- och hållbarhetsområdet och skickar dem ut i pdf format via mejl till Dig varje fredag.  Förfrågningar om Miljöledaren skickas till: miljoledaren@tem.se.

 

Ett svar till “Veckans begrepp: Biomimicry/biomimetik

  1. Ping: Miljöledaren, vecka 21 | Miljöledaren – omvärldsbevakning för hållbarhetsproffs!