Miljöanpassad fastighetsskatt?

Nyligen kom ett förslag gällande ny fastighetsskatt, som ska vara baserad på boyta och var i landet fastigheten ligger. Tankesmedjan Fores föreslår istället en miljödifferentierad fastighetsskatt:

”Grundtanken med en sådan är att byggnaders energieffektivitet ska utgöra basen för en differentiering av fastighetsavgiften. En sådan differentiering behöver inte utgöra någon belastning för statsfinanserna, då det är möjligt att utforma den för att bli självfinansierande, där de energislösande fastigheterna betalar för de energieffektiva.”

Förslaget innebär att man skulle utgå från resultaten av energideklarationerna och  maxbeloppet för en villa skulle kunna variera mellan exempelvis 3512 (för ett hus med energiindikator A) och 9512 (för ett hus med energiindikator G) beroende på husets energieffektivitet.

Systemet skulle kunna leda till att värdet på energieffektiva byggnader stiger, vilket exempelvis kan medföra att banker blir mer benägna att ge lån åt investeringar till energieffektivisering.

Bostadssektorn beräknas stå för 40% av den slutliga energianvändningen år 2014 och andelen nya energisnåla hus är väldigt liten jämfört med det befintliga beståndet, som i många fall lämnar mycket att önska när det gäller energieffektivitet. Därför tycker jag att detta låter som ett rimligt förslag.
Läs mer:

http://www.newsmill.se/artikel/2012/08/22/anpassa-fastighetsskatten-till-milj-n-i-st-llet

/Elin Dalaryd

Kommentarer inaktiverade.