USA och vetenskapstvivlet

Imorgon är det val i USA, något som engagerar väldigt många människor även utanför USA. Vem som styr ett så mäktigt land får förstås konsekvenser även för resten av världen, inte minst på miljöområdet. Kommer USA fortsätta att investera i förnyelsebara energikällor? Kommer man att börja borra efter olja i de känsliga miljöerna i Arktis? Kommer presidenten för de kommande fyra åren att se en koppling mellan stormar som Sandy och klimatförändringarna? Det beror helt klart på vem som vinner valet, tror jag.

I Sverige har vi nog lite svårt att förstå att så många amerikaner röstar på Mitt Romney, som t ex inte tror på att människan förändrar klimatet. Jag har under den senaste veckan fått två förklaringar kring detta. Enligt Vetenskapens värld förra veckan ser många amerikaner inte vetenskap som just vetenskap, utan mer som en religion, som man kan välja att tro på eller inte. Det är således förklaringen till att så många amerikaner inte tror på vare sig klimatförändringar eller på evolutionen.

En annan förklaring gavs i dagens Sydsvenskan i ett debattinlägg av Annegrethe Rasmussen, dansk journalist i USA. I USA har det blivit allt vanligare att använda sig av sociala medier för att skapa sitt eget nyhetsflöde istället för att titta på TV eller läsa en nyhetstidning. Det går ju åt det hållet i Sverige också, men i USA har man tydligen kommit längre i den här utvecklingen. I sitt eget nyhetsflöde väljer man själv vilken typ av nyheter man vill ta emot, och då väljer man oftast bort alla nyheter som motsäger ens värderingar och uppfattningar. Många amerikaner väljer alltså bort det varierade utbudet till förmån för t ex en facebook-grupp där man delar nyheter som om t ex klimatförnekelse. Inte så konstigt då att bara 30% av amerikanarna tror att människan orsakar klimatförändringar!

Oavsett hur det går i valet i USA får vi inte tappa fart i omställningsarbetet i Europa. Svenska företag måste våga satsa på miljöförbättrande åtgärder även i kristider och se det som ett sett att stärka sitt varumärke och öka sin konkurrenskraft. Vi kan visa vägen framåt även om USA inte är med på tåget och vi kommer att tjäna på det i längden.

/Elin Dalaryd

Läs mer i Sydsvenskan: Den tekniska utvecklingen har gjort att vi kan leva i vår egen verklighetsbubbla

Kommentarer inaktiverade.