Stärk din konkurrenskraft med CSR och hållbarhet i kristider

Nästan dagligen ser vi de tråkiga rubrikerna om neddragningar i takt med att krisen i omvärlden fördjupas. När ekonomin visar negativa siffror är det naturligt att dra ned på utgifterna. I ett sådant läge kan det vara frestande för vilken ekonomichef som helst att skära bort sådana ”extravaganser” som miljö- och hållbarhetsarbete kan tyckas vara. Men att se hållbarhetsarbetet som en lyx att enbart unna sig i goda tider är en total felbedömning.

Att inkludera hållbarhet i sin affärsstrategi blir vanligare och vanligare och en viktig konkurrensfördel, speciellt i kristider som dessa. När marknaden krymper gäller det att ha det där ”lilla extra” som gör att kunderna väljer just er produkt. Då kan ett ambitiöst hållbarhetstänk vara det som får vågen att vippa över till er fördel.

Det är i sämre tider när tempot i verksamheten går ned som man kanske på ett annat sätt har tid att formulera strategier för framtiden. En amerikansk undersökning visar att 42% av företagen ser hållbarhet som en nyckelfråga. Det blir mer om mer självklart att ta med hållbarhet i policy och styrning av verksamheten. Studien visar också att man räknar med att tjäna på sitt hållbarhetsarbete. En global studie visar på att nästan 50% av ekonomicheferna ser hållbarhet som en mycket betydelsefull faktor för företagets ekonomiska utveckling. Och generellt sätt blir kopplingen mellan hållbarhet och lönsamhet tydligare och tydligare.

I dåliga tider behöver ofta verksamheten en personalstyrka som ger 110% för att hålla sig flytande och kanske även kunna expandera. Hur får man då personalen att prestera på och kanske även över max? En viktig del är att de känner delaktighet i organisationen och att deras insats leder till ett högre syfte. Att veta att man jobbar i ett ansvarstagande företag som tänker på allt från förhållanden i underleverantörers fabriker, miljöpåverkan till de egna anställdas välmående kan vara en avgörande motivationsfaktor.

Så egentligen är valet enkelt och extra viktigt i dessa tider av ekonomisk oro. Hoppa på hållbarhetståget och satsa på dessa frågor för att gå stärkt ur den ekonomiska krisen!

Läs mer:

/Marie Pettersson

Kommentarer inaktiverade.