Efter Doha: regeringarnas misslyckande gör att vårt hopp står till företagen

I helgen avslutades klimattoppmötet i Doha, Quatar. Mötet lämnade mycket övrigt att önska. En förlängning av Kyotoprotokollet blev det i alla fall, men de utlovade utsläppsminskningarna är inte i närheten av att klara tvågradersmålet (som ju i sig är ett ganska riskabelt satt mål).

Världens länder tycks inte alls kapabla att komma överens om de viktiga satsningar som behöver göras och alla skyller på alla. I det här läget tror jag att mycket av vårt hopp står till frivilliga initiativ från företag, kommuner och regioner. När toppskiktet misslyckas kan man på mer lokal nivå visa att det går att åstadkomma mycket. Och på kuppen kan man både spara pengar och stärka sitt varumärke på sikt.

Inför nästa år hoppas jag att vi får se fler stasningar på klimatsmarta och hållbara lösningar från svenska privata och offentliga aktörer. Många har börjat kartlägga sina koldioxidutsläpp för att ha en grund att stå på och även börjat vidta bra åtgärder. Många fler skulle dock kunna se över sin uppvärmning, elförbrukning, effektivisera sina tjänsteresor, byta ut sina företagsbilar osv.

Regeringarnas misslyckande får inte få oss att tappa vare sig fart eller ork i omställningsarbetet. Tvärtom får vi se det som en utmaning där vi kan visa vad som faktiskt är möjligt.

/Elin Dalaryd

 

Kommentarer inaktiverade.