Hur man får folk att byta kollektivtrafiken mot bilen

Det har varit heta diskussioner på bussen mellan Dalby och Malmö de senaste veckorna och inläggen i Facebook-gruppen ”Rädda 175:an” och klagomålen till Skånetrafiken har duggat tätt. I början av december tog nämligen Skånetrafiken bort Dalbybornas direktbuss till Malmö, 175:an. Numera åker vi med 174:an istället. Avgångarna har blivit fler, vilket är uppskattat, men bussen kör in i Staffanstorp och stannar på hela fem ställen där.

Mot tidigare 27 minuter ska bussen nu ta 37 minuter, men det är en väldigt tajt tidtabell som i princip aldrig hålls i rusningstid. Alla stoppen i Staffanstorp gör att stora förseningar uppstår, ofta upp emot en kvart. Resultatet blir då ofta 20-25 minuters längre resa för Dalbyborna jämfört med när 175:an gick. Ytterligare ett problem är att många busschaufförer inte är införstådda i vilka hållplatser i Staffanstorp som ingår i turen, utan man stannar ofta på alla åtta hållplatser. Och de stackars Staffanstorpsborna får allt som oftast stå på morgonen eftersom bussen redan är knökfull med Dalbybor.

Så vad händer då vid en sån här försämring? Jo, bilen blir alltmer intressant för många. Jag vet flera som redan har börjat ta bilen ibland och många som funderar på det.

Jag hoppas verkligen att Skånetrafiken inser att den här förändringen inte var helt genomtänkt och lyckad. Jag antar att de vill att fler och inte färre ska välja kollektivtrafiken. Eller?

Facebook-gruppen ”Rädda 175:an”

/Elin Dalaryd

3 responses to “Hur man får folk att byta kollektivtrafiken mot bilen

  1. Gör som här i Göteborg, inför vägtullar på de mest fåniga ställen så står bilen hemma ändå. 😉

    Gilla

  2. Jättekul att fler Dalbybor numera ska köra in till Malmö och trängas/umgås med oss Malmöcyklister! Ni är verkligen välkomna. Kan tipsa om att det finns jättemycket utrymme på vägarna ut till Västra Hamnen på morgnarna! Trafiken går säkert i hela 5-6 km/h. Bara att tuta och köra!

    Gilla

  3. Man kan ju köra till vellinge eller lomma om man ska till v hamnen. Bussarna därifrån går direkt till stationen och inte till södervärn. Sen finns det många bussar…….

    Gilla