Davos’ dirty laundry

laundry-instructions

Alla älskar ju en god nyhet, eller hur? Särskilt när den finns i vår närhet; bland vänner, familj eller den organisation man själv jobbar på. Men lika mycket som vi gillar glada budskap, lika förtrollande tycks dåliga nyheter vara. Fast mest gäller det en särskild sort: visst dras vi till nyheter om naturkatastrofer, rapporter om krig och hungersnöd, men det är skandalerna som drar in de stora försäljningssiffrorna till nyhetsbolagen.  Risken för dålig press återfinns ofta också bland företags motiveringar till att genomföra sitt hållbarhetsarbete – man har insett hur värdet av transparens för att upprätthålla en god dialog med sina intressenter.

Vi som engagerar oss i hållbarhet fokuserar många gånger nitiskt på målet och de goda exemplen istället för att gräva ner oss alltför djupt i de problem som man är väl medveten om – och som ju faktiskt ligger till grund för arbetet i första taget. Men – ibland är det också viktigt att uppmärksamma de dåliga exemplen för att påminna oss själva om hur viktigt hållbarhetsarbetet faktiskt är. Därför passar vi idag på att förskräckas över årets företagsskandaler.

Idag inleds det årliga mötet World Economic Forum (WEF) i Davos, där världsledare samlas för att diskutera lösningar på de stora utmaningar världen står inför. Sedan 2000 har ett inlägg i debatten under WEF varit ”The public eye awards” – en utmärkelse som delas ut till det företag som begått de största övertrampen under året som gått.  Bakom utmärkelsen står organisationen Berne Declaration i samarbete med Greenpeace. Till 2013 års Public Eye Awards är sju organisationer nominerade: Coal India, Shell, Lonmin, Alstom, G4S, Repower och Goldman Sachs. Allmänheten får sedan rösta om vilket företag som ska utses till årets bov och motta The public eye awards. Omröstningen, som är öppen för allmänheten, pågår fortfarande.

Bland de som har flest röster just nu kan nämnas Shell, som är nominerade för sin oljeborrning i Arktis vilken orsakar och förvärrar miljöförstöring på en rad sätt, bland annat stora hoten mot ekosystem i regionen. Industrin i sig själv bidrar ju också till fortsatt höga koldioxidutsläpp. Oljeborrningen i Arktis ska också ha underlättats av den påbörjade issmältning – som i sin tur beror på klimatförändringarna (delvis orsakade av koldioxidutsläpp), menar Greenpeace.

Andraplatsen hålls just nu av investmentbanken Goldman Sachs. Motiveringen, som läggs fram av organisationen Who is serving whom, inkluderar bankens inblandning i Greklands uppiffade bokföring vilken lagt grunden för landets och hela eurozonens finansiella kris. På tredjeplatsen finner vi säkerhetsföretaget G4S, som blir anklagade för brott mot flera mänskliga rättigheter (bland annat i mot flyktingar i Storbritannien), fasthållande av politiska fångar och bevakandet av illegala bosättningar och fängelser i Israel. Återstår att se vilket av företagen som ”vinner” utmärkelsen och får det största förtroendetappet efter Davos.

För övrigt: idag kunde nyheterna berätta om hur en svensk skogsbrukare utnyttjat invandrad arbetskraft , en påminnelse om att företag som brister i upprätthållandet av de mänskliga rättigheterna (inklusive arbetstagares rättigheter) också finns här hemma i Sverige.

/Erika Olsson

Kommentarer inaktiverade.