Saken är biff

ImageDet är mycket snack om köttkonsumtionen den här veckan. Jordbruksverket publicerade rapporten Hållbar köttkonsumtion, Vad är det? Hur når vi dit?, där ett förlag är avgifter i konsumtionsledet, vilket efterföljdes av ett ramaskri från stek-älskare och skepsis från många andra, bland annat under hashtaggen #köttskatt.

Svenskarna tillhör världens mest köttätande folk – 85 kilo konsumtion (ja, i slaktvikt) och 46 kilo faktiskt intag (det vi till slut äter) står den genomsnittlige svensken för varje år enligt jordbruksverkets rapport. Klart som korvspad är (återigen) att nötkött är den värsta boven – produktionen står för stora utsläpp av växthusgaser och utsläpp som hotar den biologiska mångfalden.

Någon köttskatt verkar det dock inte bli tal om på ett tag. Politikerna vill hellre förfina koldioxidskatten. Blev därför väldans glad när jag hittade en ny pärla från SLU’s – den nya sidan Köttguiden. Tidigare har medvetna konsumenter haft WWF’s Fiskguide, såväl i fickformat som i lång version till hjälp i fiskdisken och nu kommer alltså en liknande lathund för kött. En bonus är att alternativ till kött, som ost och baljväxter, finns med i listan, som listar olika typer av nötkött, lammkött, griskött, kyckling och ägg och produkternas påverkan på klimat, biologisk mångfald, djurskydd och bete och användning av kemiska bekämpningsmedel. Visst är det så att verktyget är trubbigt, men visst är det också bättre än ingenting, något som författarna också är tydliga med.

Hoppas på att ser mer av Köttguiden, och mina efterfrågningar antyder att en app kan vara på gång! Tills dess ska jag tipsa min affär om det här, den saken är biff.

/Erika Olsson

OBS: Bilden föreställer några grisar i nordöstra Skåne och har ingenting med biff att göra. Dessa små godingar (läs sötnosar) är en blandning av vildsvin och tamsvin. Inga konstigheter.

Kommentarer inaktiverade.