I oljepalmens land – Malaysia

En del av semester förlades i år till Malaysia för säkerhetsskull efter ett antal småkalla svenska regnsomrar. Och så blev det ju en kanonsommar här som alla vet…  Men förutom sol och värme bjuder Malaysia även på en spännande mix av storstäder, relativt orörda paradisöar och djungel.

Nu var det inte direkt djungel som var det första jag fick se på väg ned för landning på Kuala Lumpur International Airport, snarare odlingar med oljepalmer så långt ögat kunde nå. Samma sak i taxin in mot staden, mil efter mil med oljepalmer.

Malaysia är tillsammans med Indonesien en jättelik exportör av palmolja. Oljan i sig kommer ifrån palmens frukter. Under fruktens yttre skal ligger ett gult oljerikt lager som är 5–10 mm tjockt. Detta fruktkött består till ungefär 50 procent av olja. Den oljan kallas palmolja. Längre in i frukten finns ett mörkt frö som också är rikt på olja. Den oljan kallas för palmkärnolja. De två oljorna har olika egenskaper.

50 MYR. Foto: Marie Pettersson.

50 MYR. Foto: Marie Pettersson.

Oljepalmen är den kanske lönsammaste nyttoväxten i världen därav den stora och snabba utbredningen. Miljöproblemen i dess spår är flera. Det mest uppenbara är förstås att den tränger undan den naturliga tropiska regnskogen som är ett av jordens artrikaste ekosystem.

Det är väldigt svårt att återskapa regnskog när den en gång huggits ned eftersom så mycket näring är bunden i skogen i sig och därmed försvinner vid avverkning. Mycket av näringen kan även sköljas bort med regn till närliggande vattendrag vid kalhyggen. Dessutom klarar 80% -100% av de djur som lever i den tropiska skogen inte av att leva i en oljepalmsplantag. Och så försvinner livsmiljön för de människor som traditionellt levt i skogen. Man använder konstgödsel och bekämpningsmedel i plantagerna vilket kan förgifta grundvattnet och ytvattnet. Lokalbefolkningen saknar ofta tillgång till annat vatten och tvingas därför använda förgiftat vatten.

Som en ödets ironi har Kuala Lumpur då och då problem med smog, så även någon av de dagar jag var där. Denna rök kommer ifrån bränder i Indonesien, bränder som i många fall beror på att man bränner urskogen för att göra plats för just oljepalmsplantager…

Malaysia är såklart medveten om att det finns ett problem som man börjat ta tag i. Bland annat genom att kartlägga värdefulla skogar som behöver skyddas och genom att göra själva odlingen mera hållbar genom att inkludera andra växter i plantagen, samt att återföra naturlig kompost (som fruktskal) till plantagen. Samtidigt är man som man ser på sedlarna till höger, mycket stolt över sin oljeexport och frågan är hur stor verkan åtgärderna egentligen har.

Efter att ha besökt djungeln i Taman Negara och fått uppleva hur fantastisk orörd tropisk regnskog kan vara känns det viktigare än någonsin att värna om denna. Kan förstå att palmoljan är en viktig export, men inte till vilket pris som helst. Förhoppningsvis kan man genom den ökande turismen till djungelområden se att det finns ett stort värde i att bevara skogen intakt till eftervärden.

Här hemma i Sverige hoppas jag på framtida lagstiftning med krav på att skriva ut i innehållsförteckningen vad vegetabilisk olja egentligen är, t.ex. palmolja, eller rapsolja. Utan denna information är det svårt att göra ett aktivt val som kan förbättra situationen.

Petronas Twin Towers, KL. Foto: Marie Pettersson.

Petronas Twin Towers, KL. Foto: Marie Pettersson.

Och avslutningsvis, Malaysia är verkligen stolt över sin olja… De flesta har troligen sett bilder på Petronas Twin Towers, en gång världens högsta byggnad, eller sett Tom Cruise klättra omkring där i Mission Impossible. Och det är verkligen en helcool byggnad av imponerande storlek. Men självklart är oljan även här inblandad. Petronas är föga förvånande Malaysias statliga gas- och oljebolag grundat 1974…

/Marie Pettersson

2 svar till “I oljepalmens land – Malaysia

  1. Även hudvårdsprodukter som marknadsförs som naturliga eller ekologiska kan innehålla kemikalier tillverkade av palmolja. Viktigt alltså att fråga tillverkare eller butikspersonal om ursprung och spårbarhet.

    Gilla