Ny som CSR-specialist på TEM

Mitt namn är Anna Yelistratova och jag är ny på TEM. Jag började jobba den 1 oktober och hoppade direkt in för att hjälpa till med de sista förberedelserna inför CSR North. Att vara en CSR specialist på TEM känns som en helt naturlig utveckling av min karriär. Jag visste alltid att mitt drömjobb ska vara på ett spännande kunskapsbaserat företag, där man varje dag möter människor med liknande värderingar och åsikter om världen och det rättvisa.

Det är kul med hållbarhet, det finns överallt. Det har faktiskt alltid funnits, man visste bara inte hur man skulle uttrycka det och agera utifrån sitt ansvar. För 40 år sedan började min mormor jobba på filosofiska institutionen en av vetenskapliga akademin. Nämligen på en liten avdelning som hette ”social ekologi”, och som många andra på Akademin ansåg vara märklig och nästan meningslös. Där jobbade ett par vetenskapsmän med bakgrund inom kommunikation och miljö med det som i dagens Sverige kan heta väsentlighetsanalys och intressentdialog; enkäter om ekologiska situationen i Minsk, utvärderingar av kommunala tjänster – städ, kollektiv trafik, andel gröna zoner i staden och massa annat. Redan som barn var jag fascinerad över hur viktiga och självklara dessa frågor är – och hur lite intresse det finns! Idag inser jag att min mormor jobbade med hållbarhet i Sovjet Unionen på 70-talet.

Vitryssland, mitt hemland, är ett väldigt intressant land med en komplicerad bakgrund och nutid. Innan jag flyttade därifrån läste jag interkulturella kommunikationer och språk, och jobbade två år som universitetslärare. Jag stortrivdes med jobbet, men samtidigt visste jag att i framtiden kommer undervisning bara vara en del av mitt jobb.

När jag kom till Sverige 2008 visste jag inte riktigt vad jag skulle söka för jobb. Jag visste inte vad det kan heta, vilka sökord jag ska ange på jobbsidor. Marknadsförare? Inte riktigt. Lärare? Inte på heltid. I ett mentorprogram som jag var med i genom en utbildning fick jag praktik på en hållbarhetsavdelning av ett stort energiföretag. Det var då jag fick höra vad hållbarhet och företagsansvar står för. Och då visste jag: det är det jag brinner för.

Idag är det en utmaning att förklara för min familj och vitryska vänner vad det är jag jobbar med, eftersom det inte finns en bra och kortfattad översättning av ordet ”hållbarhet” till ryska eller vitryska. Socialt ansvar? Man kan väl inte bry sig om allt och alla. Miljöansvar? Men man kan ju inte rädda jorden själv…

Eller kan man? Är det värt ett försök?

Kommentarer inaktiverade.