Den 9 juni rivstartade TEM:s nätverk sommaren på Ängavallen.
Traditionellt avslutar vi vårterminen med en sommarutflykt för våra nätverksmedlemmar. Sommaren 2014 anordnade vi båtturer med forskningsfartyget Sabella, och detta år blev det en inspirerande förmiddag hos en av våra nya medlemmar Ängavallen.
Ängavallen är en 100% ekologisk gård som ligger utanför Vellinge i Skåne. Förutom Sveriges första gårdsbutik har gården eget slakteri, charkuteri, egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café, picknickpark, örtagård och ett trivsamt gårdshotell.
Sedan 1971 har ägaren Rolf Axel Nordström ägnat sig åt ett holistiskt angreppsätt kring ekologisk verksamhet, vilket innebär att på Ängavallen hänger allting ihop: allt kommer från gården så långt det är möjligt, och alla Ängavallens växter och djur ”får växa som naturen själv vill.” I början var många skeptiska mot idén med ekologisk och etisk produktion, men idag blir trenden väldigt tydlig och debatten om den negativa påverkan och effekterna av oekologiska livsmedel engagerar fler intressenter. Rolf nämnde att idag går 1500 l olja åt att försörja en person i västvärlden med mat under ett år: 1000 l till maskiner och deras underhåll, och 500 l till kemikalier och gödningsmedel. Ekologisk odling kräver inga kemikalier; grödorna sköts på ett naturligt sätt med hänsyn till den lokala miljön. Enligt den svenska lagen krävs endast 0,9 m2 yta för en gris som väger 100 kg – en yta som knappt kan rymma själva djuret. Kalven tas bort från kon omedelbart efter födseln, vilket innebär en enorm stress för dem två. På Ängavallen är alla djur frigående, och alla kalvar, kultingar och lamm stannar med sin mamma så länge som naturen förutsett.
Vädret på förmiddagen var fantastiskt med sol och mild vind, och morgonen började med en ekologisk frukost på Ängavallens uteservering. Alla ingredienser är ekologiska, och de flesta är även odlade och producerade på Ängavallen: yoghurt, bröd, grönsaker, skinkor och ostar.

Rolf Axel Nordström berättar om Ängavallen och svenskt lantbruk
Efter frukosten berättade Rolf om Ängavallens historia i en större kontext. Han tog oss på en spännande promenad där han visade gården och berättade om de olika delar av verksamheten på Ängavallen, bland annat ett kalvnattis – en ladugård där korna kan lämna sina kalvar övernatt för lite ”egen tid”, som alla som har barn säkert uppskattar.
Kalvnattis – en ladugård där korna kan lämna sina kalvar övernatt för lite ”egen tid”
Efter presentationen och promenaden kom vi tillbaka till caféet för lunch. Det smakade extra gott efter att man har sett det mesta av värdekedjan själv!
På Ängavallen är alla djur frigående, och alla kalvar, kultingar och lamm stannar med sin mamma så länge som naturen förutsett
Vi tackar våra medlemmar för en spännande termin, och Ängavallen – för en fantastisk och inspirerande förmiddag!
Läs mer om TEMs nätverk och hur man blir medlem här>>