Vattnet slut i Jemen om sju år?

Idag är det Blog Action Day 2010 oh årets tema är vatten. TEM är registrerade på siten vilket innebär att vi gärna är med och bloggar om ämnet vatten idag! Jag tänkte skriva om vattenbrist i Jemen.

För några dagar sedan stod det i Sydsvenskan om ökenlandet Jemen, där vattnet kan vara slut redan om sju år. Jag tyckte att det var skrämmande att se att delar av världen är så pass nära total vattenbrist. Jag hoppas dock att Jemen kan tjäna som ett avskräckande exempel. Det är ju visserligen ett ökenland som redan från början har knappa reserser, men man verkar heller inte ha tagit vara på de resurser man har. Landet är korrupt och regeringen verkar inte ta tag i problemen. T ex slukar jordbruket 90% av allt vatten och dieseln till vattenpumparna subventioneras av staten. En tredjedel av allt vatten går åt till att odla drogen kat och man verkar inte  ta tillvara på regnvatten. Detta är bara några av problemen, som vi får hoppas att regimen tar itu med.

Jemens problem kan ge en en liten tankeställare när det gäller det här med att ta tillvara på sina resurser… I Sverige har vi ju visserligen inte någon brist på vatten, men vi slösar men hemskt mycket annat som vi inte borde slösa med. Om tio år kanske någon i något annat land sitter och bloggar om Sverige: ”Om sju år kan all matfisk i Östersjön vara slut. Sverige och övriga länder runt Östersjön har inte kunnat bruka sina resurser på ett förnuftigt sätt och fusk med fiskeregler och fiskekvoter är utbrett. Rovfisket subventioneras till och med av staten.”

Läs mer i Sydsvenskan: Om sju år är allt vatten slut

/Elin Dalaryd

 

Kommentarer är stängda.