Lightprodukter ett potentiellt miljöproblem

Ännu ett miljölarm. Denna gång är det sukralos, ett artificiellt sötningsmedel som finns i många light-produkter, bland annat Coca Cola light som är på tapeten. Sukralos bryts inte ner i reningsverken och hittas därför i relativt höga halter i sjöar och vattendrag, enligt en nyligen publicerad rapport. Nu ska man ju vara lite sunt skeptisk mot alla larm, hot och faror som ropas ut från kvällstidningarna, men konstgjorda ämnen som tillsätts i livsmedel i stora mängder bör man nog vara särskilt uppmärksam på. Själva rapporten och undersökningen har gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet på uppdrag av Naturvårdsverket.

Sukralos är ett klorerat kolväte, en grupp ämnen man försöker undvika och minska i många andra sammanhang. Sukralos framställs genom att tre väteatomer på en vanlig sockermolekyl byts ut mot kloratomer. I till exempel Coca Cola Zero och många andra lightprodukter är det aspartam som används som sötningsmedel. Även aspartam har ju ifrågasatts för att det misstänks ha en negativ medicinsk påverkan, om än bara i höga halter.

Reningsverken klarar inte att bryta ned sötningsmedlet sukralos. En första kartläggning visar att överraskande stora mängder, mellan fem och sex ton per år, sprids i sjöar och vattendrag. Eftersom sukralos bryts ner långsamt i naturen befarar Naturvårdsverket att fiskar och andra vattenlevande djur kan påverkas. /SvD

– Det är första gången någonsin som vi tillsätter en organisk klorkolförening i maten. Normalt brukar man vara noga med att inte få i sig det, säger Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap vid Chalmers. /Aftonbladet

Även en före detta kollega som arbetat på sockerbruk menar bestämt att vanligt socker var det absolut bästa i jämförelse med alla konstgjorda varianter och hon ger absolut inte light-produkter till sina barn. Så vanlig läsk och yoghurt med vanligt socker är kanske att föredra och i stället äta och dricka lite mindre av det.

Rättelse…

Coca Cola har lanserat Zero (med aspartam) som ett mer ”manligt” alternativ till Coca Cola Light (med sukralos), som av konsumenterna tydligen uppfattades som en mer kvinnlig produkt och jag försökte var fyndig och lägga ett litet snitsigt genusperspektiv på det hela. Men jag hade blandat ihop Cola-sorterna och sötningsmedlen så resonemanget föll platt, vilket flera läsare uppmärksammande mig på. Så därför ändrar jag och förkortar texten till:

– Vi män kör bil längre sträckor och dessutom i större bilar jämfört med vad kvinnor gör. Vi sopsorterar mindre än kvinnor och köper mindre andel ekologisk mat. Vi är helt enkelt sämre på miljö inom de flesta områden. Dock är det kvinnorna som dricker mest miljöfarlig Coca Cola Light (med Sukralos!!). Så glädjande nog verkar det som om vi män är bättre än kvinnor inom åtminstone ett miljöområde!

Mer läsning:

/Daniel Eriksson

14 svar till “Lightprodukter ett potentiellt miljöproblem

  1. Alexander

    Du har tyvärr fått lite fakta om bakfoten vilket gör hela din slutkläm smått löjlig.

    Coca Cola Zero är sötad med bl a aspartam.
    Coca Cola Light är sötad med Sukralos.

    Alltså blir hela ditt ”genusperspektiv” bak och fram.

    Gilla

  2. Haha där föll ju hela resonemanget! Du har rätt, vet inte vad jag tänkte på…
    Tack för påpekandet. Rättar genast!

    Gilla

  3. Det stora läskedrycksföretaget använder aspartam i alla sina lightprodukter som Fanta light och Sprite Zero och då även Coca Cola Zero. Det är alltså bara i Coca Cola light man använder sukralos. En stor bov i sukralosträsket är annars Arla som jobbar mycket med det i sina yoghurtar som är ”sockerfria”. (Har faktiskt slutat med dem sedan du påtalade det här om ickenedbrytningen. Men jag ska erkänna att då och då ramlar det ner en Coca Cola light under storhandeln, även solen har sina fläckar:(

    Slutsatsen är att kvinnorna tänker på sig själva medan männen tar ansvar för miljön och offrar sin kropp för en god saks skull. Vi kan kalla dem miljömartyrer. Men ett gott försök till fjäsk var det…

    Gilla

  4. lennart Engman

    Läste på nån sida att sukralos närmaste släkting är DDT och det vill man hu inte ha i mat och dryck. Undrar varför?

    Gilla

  5. Hej.
    Jag varnade för sötningsmedel och speciellt sucralos i juni 2007 på SVT Opinion. Samma material (samt annat aktuellt debattmaterial) ligger på min hemsida http://www.moderat.se/appelros under press och media.

    Mvh
    Staffan Appelros (m)
    Riksdagsledamot

    Gilla

  6. Jag har hittat ett annat sätt att vara miljöbov på. Jag har skrivit om det idag. 🙂

    http://mamselamsen.blogspot.com/2008/01/nu-har-jag-riktigt-dlig-samvete.html

    Gilla

  7. Undviker själv alltid att köpa produkter med aspartam eller sucralos eftersom de hälsomässigt är högst tvivelaktiga. Är sucralos dåligt för miljön också så bör man ju verkligen välja något annat alternativ. Bättre att dricka Colan med vanligt socker lite mer sällan.

    Gilla

  8. Löjligt inlägg med tanke på att du börjar med att säga att Coca Cola zero innehåller sucralose…

    snacka om ”goddag yxskaft”.

    för övrigt innehåller extremt många andra produkter utöver läsk sucralos, där bland ketchup (kolla i affären nästa gång).

    Gilla

  9. Som sagt, rörde ihop läsksorterna lite i morse och var lite för snabb på tangenterna…
    Men nu ska det vara rätt!

    Gilla

  10. Pingback: Sötsur är jorden nu « Tryffelgrisen Carmens Blogg

  11. alrikwilliams

    Det är intressant att märka att vi människor alltsomoftast i vår iver att eliminera ett problem istället skapar ett annat. Lightprodukterna ska ju vara trendiga och hålla oss smala, men det resulterar i att miljöfrämmande ämnen hamnar, just i miljön. Det Naturliga Steget har tagit fram fyra systemvillkor som på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt klargör vad som är ett för miljön hållbart handlande och vad som inte är det. Med den metoden skulle sukralos överhuvudtaget inte ha hamnat i produkterna.

    Gilla

  12. ”Läste på nån sida att sukralos närmaste släkting är DDT och det vill man hu inte ha i mat och dryck. Undrar varför?”

    DDT ar iofs inte sarskilt giftigt for manniskor.

    http://en.wikipedia.org/wiki/DDT

    Gilla

  13. Jag har alltid tyckt att det är bättre att dricka vanlig läsk (som då innehåller socker vilket vi mycket väl vet hur det funkar)än light-varianter med sucralos och aspartam och annat konstgjort skit. Inte ur miljösynvinkel dock då jag tycker att hela debatten känns lite väl uppförstorad utan för att jag inte trivs med en massa konstgjorda ämnen som man inte riktigt vet hur dem är.

    Gilla

  14. Madeleiene

    men vad händer med kroppen när vi får detta i oss?

    Gilla